26 Eylül 2008

BLOG ADINA HERŞEY


Blog: Bir websitesine göre bilgi girişi daha kolay olan kişisel bir websitesidir. İnsanlar bloglarda ihtisas sahibi olduğu bir alan hakkında ziyaretçilerine bililerini sunar. Aynı zamanda birçok blogcu genellikle kişisel konularda, ilgi duyduğu, yazmak istediği konularda yazı yazarak ziyaretçileri ile bunları paylaşır.
Blog bir tür webgünlüktür. Kullanıcılar herhangi bir olgu gercekleştiğinde bunu bloglarında yayınlar veya da yukarıda belirtiğim gibi ihtisas sahibi olduğu konuları belli periyotlar halinde bloguna gönderiler yaparak bunu ziyaretçilerine sunarlar.

Bir şirket için blogun önemi daha doğrusu anlamı:

Halka açılma, insan yüzünü gösterme.müşterilerine şirketi daha yakından tanıma fırsatı sunma demektir.

Blogun şirkete kazandırdıkları: Blog sayesinde müşterilerine daha yakın olması ki bu sayede müşterilerinin isteklerini, şikayetlerini ve beklentilerini öğrenerek daha iyi bir hizmet sunarak müşteri gözünde prestij kazanır.

Blog yazmak paradan kazandırır, vakitten kaybettirir yani, iyi bir blog meta ve hizmetin desteklenmesinde reklam ve halkla ilişkilerin kullanımını azaltir hatta bazı durumlarda ortadan kaldırır.

Blogun diğer bir faydası ise, google’da üst sıralara çıkmaktır çünkü; google değişiklikleri belirlemek için sanal ağ düzeyinde araştırma yapar diğer sitelerin çoğunun aksine bloglar sürekli güncelleştirilir bu durumda arama motorlarının daha fazla ilgisini çeker.

Blogculuğu yaygınlaştırmış şirketler zaman içinde daha açık ve daha güvenilir olarak algılanılır.

Bloglar sayesinde şirket yeni bir ürün için pazarlama maliyetinden kurtulur ve ürün piyasaya girmeden ürün hakkındaki yorumları ve ürüne olan talebi ölçebilir.

Bloglar sayesinde çift taraflı bir kolay bir iletişim sağlanır.

Bloglar sayesinde şirketler daha şeffaf görünüm kazanırlar.
Doğru Blogculuk için
Blog yazmaya karar verdiyseniz belli bir süre boyunca konunuz ile ilgili veya ilgisiz tüm blogları takip etmeye çalışın bu sayede blogun işleyişi ve işlevi hakkında bilgi sahibi olursunuz aynı zamanda blogunuzu nasıl yönetmeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi olursunuz.

Blogunuzun ismi çok önemlidir çünkü; isim demek arama motoru sonuçu demek. Bundan dolayı bilgi vereceğiniz alan hakkında en sade ve en öz olan kelimeyi yani anahtar kelime niteliğine giren sözcüğü kullanmanız işinize yarar.

Yalnız kişisel bloglar için bu pek önem arz etmeyebilir çünkü; blog ismi kişinin adı veya rumuzu olabiliyor yinede tercih meselesidir.

Gönderileriniz yalın ve tek konuya odaklı olsun mümkünse içerisinde konuya uygun en az bir resim bulunsun, bu okunmayı kolaylaştırır ve görsellik açısından önemlidir.

Konu üzerindeki yetkinliğinizi ve konuya olan tutkunuzu belirtin ki bunu da sık sık gönderi yaparak kanıtlamış olursunuz.

Yazılarınızda her zaman samimi ve dürüst olun sürekli kısa ve öz yazmaya çalışın.

Elinden geldiğince bloguna gönderi yap bu sayede güncelliğini koruyarak google takılırsın.

Yazılarını ihtisas sahibi olduğun alandan seç, konu ile ilgili yazı içinde link ver verilen link rakip firmanın olsa bile bunu yap.

Yazdığın yazılara iyi bir başlık seç, seçtiğin başlık anlamlı ve anahtar kelime olma niteliği taşısın ki bu sayede google’a takılasın

Yazılarının niceliğine değil niteliğine önem ver.

Bir şirket blogunda yazıyorsan ürün satmaya çalışma bunun yerine karşı tarafla konuşmaya çalış, sohbet havasında yazılarını yaz çünkü, insanlar blogları başkalarının nelere ilgi duyduğunu ve neler bildiğini öğrenmek için ziyaret ederler.

Şirket kültürüne aykırı yazılar yazma, şirketin gizli kalması gerektiği bir konu üzerine sakın yazma, şirketi ve şirket çalışanları karalamaya çalışma.

Blog açmak veya yazı yazmak istemiyorsan bunu zorla yapma çünkü; yaptığın işten ne sen ne de karşındakiler haz alabilir.

Blogu, çalışan-müşteri işbirliğini geliştiren bir araç olarak düşün ve kullan.
Yazılarına yorum izni ver bu sayede gelen tepkileri ölçersin.

Blogu yedeklemek için


http://www.blogbackupr.com/

veya

http://www.blogbackuponline.com/ ’u kullanabilirsin ama en iyisi ikinci olanı çünkü günlük otamatikman kendi yedeklemeyi yapıyor.

Program kullanmak istiyorsan
HTTrack programını kullan bu da çok iyi bir programdır blogunun görünümünü yedekliyor.

Kaynaklar:

Çıplak Sohbetler-Robert Scoble, Shel Israel
Mehmet Doğan
Murat Buyurgan